Βιογραφικό

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 

Το  Λύκειο  των Ελληνίδων  Κατερίνης  ιδρύθηκε  το 1999, και  αποτελείται  από 320  μέλη, όλα  γυναίκες.  Το  διοικητικό  του  συμβούλιο  αποτελείται από  έντεκα  κυρίες.  Είναι  ένα από τα 50  παραρτήματα του Kεντρικού Λυκείου των Ελληνίδων (1911),  που εδρεύει  στην Αθήνα, με κοινούς  στόχους και ενδιαφέροντα . Στην  καρδιά της Μακεδονίας με  προσφορά ψυχής και πολύ προσωπική εργασία, φθάσαμε στο σημερινό ζηλευτό επίπεδο, με πολλά τμήματα χορού, αλλά και με περισσότερα οράματα.

Δημιουργήθηκε  και στοχεύει:  στην έρευνα,  μελέτη, διατήρηση και εξάπλωση της ελληνικής  παράδοσης μέσα στα πλαίσια της εθνικής  ζωής, στην ανεύρεση και διαφύλαξη αυθε­ντικών φορεσιών,  στην έρευνα και ηχογράφηση γνήσιας δη­μοτικής μουσικής, στην αναπαράσταση εθίμων, στην  έρευνα και πιστή μάθηση παραδοσιακών χορών,  καθώς επίσης στην εξύψωση του ρόλου της Ελληνίδας γυναίκας, μητέρας την ηθική συμπαράσταση και προστασία μη­τέρας και παιδιού και στην ισότητα  των δυο φύλων.

Ήδη λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας δημοτικών χορών από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας ( Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Κεφαλονιά, Μέγαρα, Κρήτη, Νησιά Αιγαίου, Πόντο, Μ. Ασία, Καππαδοκία), εκμάθησης παραδοσιακών  μουσικών οργάνων, στα οποία συμμετέχουν συνολικά 310 και πλέον νέα παιδιά και ενήλικες.  Άξιοι δάσκαλοι μεταλαμπαδεύουν σε εφήβους και ενήλικες την αγάπη για την παράδοση, το χορό, το τραγούδι.

Πάμπολλες οι δραστηριότητες του Λ.Ε.Κ. Συμμετέχει σε όλες τις Εθνικές γιορτές και λαϊκά πανηγύρια με τις χορευτικές του ομάδες. Οργανώνει φιλολογικές συγκε­ντρώσεις, μουσικές βραδιές, χορούς, και δίνει δυναμικό παρόν σε κάθε κάλε­σμα κοινωνικού ή εθνικού χαρακτήρα. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή του Λ.Ε.Κ. σε Διεθνή Φεστιβάλ στην Ελλάδα και σε χώρες του   εξωτερικού (Αλγερία, Τουρκία, Ιταλία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία,  Κύπρο).

Έχει κερδίσει βραβεία και διακρίσεις με τις άρτιες εμφανίσεις του.

Το Λ.Ε.Κ. όμως δεν σταματά μόνο στην παράδοση και την κοινωνική προσφορά! Με τις ιστορικές αναδρομές του, με το ζωντάνεμα των χορών και εθίμων, δίνει την αποστομωτική απάντηση στο βιασμό τις ιστορίας μας, στη λεηλασία των μνημείων μας, στο σφετερισμό της ονομασίας μας – Μακεδονία -το σύνορο της περηφάνιας  μας. Είναι η μύηση στην παράδοση και τις μνήμες του παρελθόντος. Είναι η Ελλάδα, του χθες, του σήμερα, του αύριο.